furkaninal.com

hayata dair.

Anasayfa » Sakarya Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Bilgiseli

Sakarya Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Bilgiseli

İngilizce hazırlık, çift anadal, bölümün amacı, staj yaptığımız ya da çalıştığımız şirketler, okuldan sonra edindiğimiz ünvanlar, bölüm topluluğunun etkinlikleri, bölümün imkanları hakkında sizleri bu yazıda bilgilendirmeye çalışacağım.

Ek olarak bazı arkadaşların daha önce yazmış olduğu kaynakları da yazının sonuna ekleyeceğim.

Sakarya Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü 2012–2013 Akademik Yılı Bahar döneminde tezli yüksek programına öğrenci alımına başlasa da Lisans düzeyinde öğretim 2013–2014 akademik yılında başladı.

İngilizce

Sakarya Üniversitesinde isteğe bağlı İngilizce hazırlık var. Hazırlık okuyup okumamak sizin isteğinize kalmış. Bu durum öğrenciler arasında çokça tartışılsa da iş görüşmelerinde “İngilizce seviyeniz nasıl?” sorusu kaçınılmaz oluyor. Dolayısıyla hazırlık senesinde  kendinizi İngilizce öğrenmeye adapte ettiğinizde sonraki yıllarınızın buna endeksli olarak olumlu olarak değişmesi kaçınılmaz.

Sakarya Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri 2019 mezunu Nurdan Ok’un verdiği bilgiye göre Erasmus sistemi aşağıdaki gibi değişmiş.

Erasmus için de ufak bir parantez açalım. Sakarya Üniversitesi Erasmus Programına diğer üniversitelere oranla daha çok bütçe ayırıyor. Bu sayede her yıl bölümden bir çok arkadaşımız Erasmus Öğrenim ya da Staj Hareketliliğine katılıyor.

Yarım dönem ya da bir yıl staj hareketliliğine katıldınız diyelim. Katılım türüne göre 4 ayınızı ya da 8 ayınızı harcamış olursunuz. Bir öğrencinin hakkı ise 12 aydır. Mezun olduktan sonra geriye kalan hakkınızı gerekli puanı elde ettiğiniz takdirde staj hareketliliğinde kullanabilirsiniz.

Ayrıca bizim zamanımızda yanlış hatırlamıyorsam hazırlık sınıfınızdaki ortalamanızı Erasmus sürecinde kullanabilmeniz mümkündü.

Bu blog tavsiye ve fikir uyandırma amacıyla yazılmış olup resmi kaynaklara danışmanız şiddet ile önerilir.

Ayrıca http://erasmus.sakarya.edu.tr‘den de sağlıklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bölümün amacı, niye YBS…

 

Prof. Erman Coşkun, Sakarya Yerel Gazetesine verdiği ropörtajdan.

Tercih döneminde “niye YBS?” ya da “Bu bölümün amacı ne?” gibi soruların sorulması kaçınılmazdır. Bölümümüzün kurucu başkanı Prof. Dr. Erman Coşkun soruyu Facebook’ta YBS Öğrencilerinin fikir alışverişi yaptığı Yönetim Bilişim Sistemleri grubunda şöyle açıklamıştı;

Kendi öğrencilerimiz ve bazı hocalarımız dahil arkadaşlara yıllardır YBS’nin amacının yazılımcı yetiştirmek olmadığını bir türlü anlatamadık. İş yerleri, firmalar ve kamu sektörü yana yana Sistem Analisti eksikliği yaşıyor, her sektörde sistem analizi yapılmamasının yada doğru yapılmamasının sıkıntılarını yaşıyoruz, doğru sistem geliştiremiyoruz, geliştirilen sistemler etkin kullanılamıyor, kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayamıyor ama bizim YBS öğrencilerimiz hala yazılımcı olma peşindeler. Yazılımcı olacaksanız girin 2 yllık bilgisayar programcılığı bölümüne, yazılım mühendisliği bölümüne hatta Matematik bölümüne (en iyi yazılımcılar matematik bölümünden çıkıyor). Bir tek şurada haklısınız. Türkiye ve Türk iş hayatı kurumsallaşamadığı için hala kısa yoldan kar maksimizasyonu peşinde. Bunun içinde tek elemendan her şeyi bekliyor, istiyorlar. Bu da yazılım bilenlere avantaj sağlıyor ama şimdilik. Halbuki bilmiyorlar ki tek kişinin her şeyini yaptığı, yada sadece yazılımcının kafasına göre oturup geliştirdiği, kullanıcının dinlenmediği sistemler onlara orta ve uzun vadede çok daha yüksek maliyet oluşturuyor. Umarım en azından bazılarınıza ışık tutar yazdıklarım. — Prof. Dr. Erman Coşkun (Link)

 

Ders Programı

Bölümümüzün 4 yıllık ders programına  ve ders listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Not: Güncel gelişmelere göre ders programı değişebilir.  Seçmeli olarak gözüken bazı dersleri zorunlu olarak alabilme durumunuz olabilir.

Genel olarak bahsedecek olursak İşletme, İletişim, Muhasebe, Lojistik, Üretim, Veritabanı, Yazılım dilleri, ERP, Proje Yönetimi, İş Zekası gibi dersler alıyoruz.

Bölümde başarılı olmanız durumunda Endüstri Mühendisliğinde Çift Anadal yapabiliyorsunuz. Böylece 2 yıllık dersiniz ortak sayılıyor ve muaf oluyorsunuz.

Ayrıca İşletme Bölümü ya da başka birkaç alandan yandal yapmanız da mümkün.

Bu anlamda ÇAP hakkında bilgilenmek istiyor ve sorularınızı yöneltmek istiyorsanız “Öğrenci İşleri” birimini ziyaret etmelisiniz.

Akademik Kadro

Bölüm açıldığından bu yana akademik olarak güçlü profilli öğretim görevlilerine sahip. Dolayısıyla bölümlerin tercih sebeblerinden biri de bölümdeki akademik kadronun iyiliği ve kalitesi olmakta. Keza kadronun tanınırlığı hatta yine bu akademik kadronun yurtdışı deneyimleri olabiliyor.


Akademik kadroyu incelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Okul İmkanları

Okulumuzun Sapanca Gölü manzaralı olup oldukça yeşillik içerisinde bir kampüse sahiptir. Kampüs içerisinde KYK, İş Bankası Yurtları, halısahalar, basketbol sahaları, yemekhaneler mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Okulun internet sitesinden ve Google üzerinden yapacağınız stalklarla bilgi edinebilirsiniz.

Ayrıca Okulumuz sınırları içerisinde bulunan Teknokent’te öğrenciler eğitimlerini sürdürürken  staj yapma, çalışma imkanı bulabilmektedir. Örneğin bu imkanları gerçekleştirip okul sonrasında burada çalışmaya başlayan/devam eden arkadaşlarımız da mevcut.

Mezunlarımız

Bölümümüz eğitim programına göre 7+1 mesleki uygulama kapsamında 4. sınıfın 2. döneminde öğrenciler 4 aylık zorunlu stajlarını bir şirket bünyesinde bölüme uygun olacak şartlarda yapmaları gerekmekte. Bu da öğrencilerin sektörün isteklerini anlamaları ve kendilerini bu isteklere göre hazırlamaları için büyük bir şans.

Sakarya Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü mezunlarına bakılırsa ilk mezunlardan bu yana Yazılım ve İş Zekası alanında staj yapanların veyahut mezun olarak çalışanların sayısı dikkat çekiyor.

  • Öğrencilerimizin zorunlu stajlarını yaptıkları şirketlerden bazıları;

 

  • Öğrencilerimizin mezuniyet sonrası çalıştıkları şirketlerden bazıları;

  • Öğrencilerimizin mezuniyet sonrası çalıştıkları şirketlerdeki ünvanlarından bazıları;

SAÜ Yönetim Bilişim Sistemleri Topluluğu

Bölümün kurulmasıyla birlikte Yüksek Lisans ve Lisans öğrencilerinin biraraya gelerek kurduğu topluluk, bölüm öğrencilerinin gelişimlerini sağlamak, bazı konularda farkındalık sağlamak amacıyla imkanlar dahilinde etkinlik düzenlemeye başlamıştır.

Düzenlenen etkinliklerin listesine ulaşmak ve bilgi almak için: tıkla.

Topluluğumuzun sosyal medya hesaplarına aşağıdan ulaşabilir. İstediğin her zaman sorularınızı sorabilirsiniz.

  • twitter.com/sauybst
  • fb.com/sauybst

 

Ayrıca….

Mezunlarımızın bölümüz hakkında oluşturdukları içerikleri okumanızı öneririm.

  1. SAÜ YBS Mezunu Çağatay Çevik’in Zorunlu Stajlarını yapan/yapmış arkadaşlarla ropörtaj yazılarını buradan okuyabilirsiniz.
  2. SAÜ YBS Mezunu Tahsin Özyer’in Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Hakkında adlı yazısını okumak için tıklayabilirsiniz.
  3. SAÜ YBS Mezunu Oğulcan Yorulmaz’ın Medium hesabında YBS ile alakalı soruları cevapladığı yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  4. SAÜ YBS Mezunu Semih Aydın’ın  “Mezun Oluyorum” adlı yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  5. 5. Ayrıca SAÜ YBS Mezunu mu bilmediğim, içerde ama bi’ o kadar kimliğini bilmediğimiz bir arkadaşın ekşi’de SAÜ Yönetim Bilişim Sistemleri hakkında verdiği bilgileri okumak için tıklayabilirsiniz.

Sorularınız ve görüşleriniz için linkedin.com/in/furkaninal adresinden ulaşabilirsiniz.

Furkan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top